Fabelfruit

      1 reactie op Fabelfruit

Over ons

De Ronde Stenen is de bordspellenvereniging van de Ronde Venen. Maandelijks komen we bij elkaar in speelgoedwinkel Blik op Hout en spelen we bordspellen. Jong en oud, iedereen is welkom. Inloop is vrijblijvend. Kijk op de website wanneer we de volgende spellenavond hebben.

Friedemann Friese is waarschijnlijk een van de meest markante spelauteurs ter wereld. Deze Duitser heeft groen haar en bijna al zijn spellen beginnen met de letter F. (In zijn moedertaal dan). Vaak probeert hij ook vernieuwend te zijn. Zo heeft hij een paar jaar geleden een modulair spel op de markt gebracht dat op 504 manieren gespeeld kan worden. Dat was een misser in mijn ogen, nu komt hij met een Fabelspel genaamd Fabelfruit. Een beter idee?

Spelverloop

In fabelfruit heb je als doel om als eerste een bepaalde hoeveelheid fabelsapjes te maken. Dit doe je door bepaalde sets van fruit te verzamelen en in te leveren.
Aan het begin ontvang je 2 fruitkaarten en een schattig speelfiguur. Je kan kiezen voor een slang, schaap, olifant, pinguin, schildpad of giraf. Daarnaast worden er 6 stapels van 4 dierenkaarten opengelegd met acties.
De startspeler verplaatst zijn speelfiguur naar een van de dieren en kan dan kiezen uit 2 mogelijkheden. De actie uitvoeren die vermeld staat op de kaart of het fruit inwisselen dat vermeld staat op de kaart om zo een fabelsap te maken.
De dierenacties zijn allerlei manieren om aan nieuw fruit te komen. Zo kan je kiezen voor 2 fruitkaarten trekken, in ruil voor een bananenkaart 2 kaarten van iemand anders krijgen of je hand aanvullen tot 3 kaarten.
Staat er iemand op de actie die jij wilt, mag je hem kiezen maar dan moet je deze speler een fruitkaart geven in ruil.
Op elke kaart staat ook een bepaalde set aan fruitkaarten afgebeeld. Heb je dit verzameld dan kan je deze kaarten inwisselen om deze kaart toe te eigenen. Je hebt dan je eerste fabelsap dan gemaakt. Met elk fabelsapje verdwijnt er op deze wijze een kaart uit het spel, maar daarvoor in de plaats komt een nieuwe kaart. Om de vier kaarten is dat een ook nieuwe actie. Op deze manier verandert het spel naargelang je bezig bent.
Nieuwe acties zorgen voor nieuwe spelelementen in het spel. Zo wordt er een markt geïntroduceerd of komt het speelstuk van de aap in het spel die steelt van de spelers.
Op het moment dat iemand de benodigde fabelsapjes verzameld heeft, wordt de lopende ronde uitgespeeld en de speler met de meeste sapjes wint het spel.

En na het spelen van een ronde komt het fabelspel om de hoek kijken. Een nieuw spel start je namelijk niet volledig nieuw op. De dierenkaarten waarmee je geëindigd bent, zijn de startkaarten voor een nieuw spel. Hierdoor komen sommige kaarten voorlopig niet meer terug. En zo speel je weer een ronde etc.

Oordeel
Fabelfruit was een titel waar ik lang naar uit keek. Het spelmechanisme van steeds veranderende acties sprak me erg aan. Dit in combinatie van relatief korte speelduur leek het me een mooie aanvulling voor mijn spellencollectie.
En het spel heeft me niet teleurgesteld. Het is een vlot spelend kaartspel met leuke interactie tussen de spelers. Tot nu toe heb ik met verschillende groepen en aantallen het gespeeld en iedereen vond het leuk. Fabelfruit is echt een allemansvriend.
Het artwork is heel speels met grappige dierenplaatjes en spreekt zo vooral families aan, maar ik raad veelspelers het spel zeker aan (als tussendoortje :)) Het enige kleine minpuntje is dat de kaarten soms relatief veel tekst hebben en dst het op basis van het plaatje niet direct helder is wat de actie is.
Op internet is er wat dicussie over hoe leuk het met twee personen is. Feit is dat je elkaar veel minder dwars zit met de keuzes die je maakt. Maar doordat veel kaarten voor 2 personen een stuk minder werken, kom je elkaar vaak genoeg tegen. Dus wat mij betreft geschikt voor alle aantallen ook voor 2.
Het spel wordt geleverd met in totaal 59 verschillende actiekaarten. Om tot kaart 59 te spelen moet je het wel serieus vaak op tafel gaan leggen. Dat ga je in 1 avondje niet redden, maar gelukkig is het verslavend genoeg dat die volgende avond snel gaat volgen.

8/10

Één reactie op “Fabelfruit

  1. Pingback: Het beste van 2017 – De Ronde Stenen

Geef een reactie